Για την καλύτερη προβολή και προώθηση του πολιτισμού και του θρησκευτικού τουρισμού η ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ και ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας  σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Δημητριάδος –Αλμυρού αποφάσισαν για την υλοποίηση του έργου "Εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου  Μακρυνίτσας" -ΟΞΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ .

Το «Εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου  Μακρυνίτσας»- ΟΞΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μακρυνίτσας Πηλίου.

Το έργο αφορά την δημιουργία εκθεσιακού χώρου προβολής των θρησκευτικών-πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής Μακρυνίτσας και του Πηλίου γενικότερα ενώ παράλληλα δημιουργείται και χώρος εκπαίδευσης μαθητών α΄ και β΄ εκπαίδευσης όπως και φοιτητών για μελέτη και εκπαίδευση πάνω σε κειμήλια και βιβλία του πολιτισμού της περιοχής. 

Μετά τις κτιριακές παρεμβάσεις και την τοποθέτηση του εξοπλισμού οι χώροι των δύο ορόφων διαμορφώνονται για την λειτουργία του έργου, το οποίο λειτουργεί  για την προώθηση και προβολή του πολιτισμού και των θρησκευτικών κειμηλίων -  ως εξής:

Ο α΄ όροφος συνολικού εμβαδού περίπου 186,62 τ.μ . περιλαμβάνει:

Υποδοχή εισόδου 10 τ.μ. περίπου-μία  θέση γραφείου υποδοχής επισκεπτών .

Ένα  χώρο συνολικά περίπου 136,62 τ.μ προθήκες έκθεσης και προβολής  ιερών κειμηλίων

Στο ίδιο χώρο αυτό δημιουργείται - μετά την εγκατάσταση  εξοπλισμού,  Η/Υ,  ενός (1) διαδραστικού πίνακα, ημικυκλικού γραφείου με σκαμπό και καρέκλες και μιας συρταριέρας φύλαξης υλικών- χώρος περίπου 40 τ.μ όπου προβλέπεται χρήση εκπαίδευσης από μαθητές α΄ και β΄ εκπαίδευσης όπως και φοιτητών για θέματα μελέτης ιερών κειμηλίων και βιβλίων κ.α..

Στον ενιαίο χώρο έχει εγκατασταθεί ένα Infokiosk με οθόνη αφής και σύνδεση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

Ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας  σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Δημητριάδος –Αλμυρού θα εκπονήσει καταγραφή  Ναών , Μοναστηριών και Ιερών κειμηλίων της ευρύτερης του Πηλίου  -CD που θα προβάλλεται από το  Infokiosk του Εκθετηρίου.

Ο β΄ όροφος συνολικού εμβαδού 190 τ.μ  περιλαμβάνει:

Ένα ενιαίο χώρο  161,50 τ.μ με προθήκες έκθεσης προβολής  ιερών κειμηλίων και

Ένα χώρο γραφείου φύλαξης υλικών περίπου 8,70 τ.μ

Wc περίπου 5,78 τ.μ.

Αποθηκευτικό χώρο-κουζίνα περίπου 14,00 τ.μ

Για την ηχητική κάλυψη όλων των χώρων έχουν εγκατασταθούν  εσωτερικά ηχεία

Για την πλήρη εικόνα του εκθετηρίου έχει εκπονηθεί  μελέτη (τύπου μουσιολογική) .

Τα ιερά κειμήλια που  εκτίθενται είναι: 

Α) μεγάλος αριθμός φορητών και προσαρμοσμένων στο τέμπλο εικόνων σε ποικιλία διαστάσεων.

Β) ιερά σκεύη όπως: άγια Δισκοπότηρα, ιερά ευαγγέλια, εξαπτέρυγα, άγιες λαβίδες, λόγχες, αστερίσκοι, αντιμήνσια, λάβαρα λιτανείας, ασημένια στέφανα γάμου, παλιές ιερατικές σχολές (άμφια), κανδήλια ασημένια, μπρούτζινα κηροπήγια και μανουάλια, πολυέλαιοι κ.λ.π.

Γ) αξιόλογος αριθμός λειτουργικών βιβλίων  π.χ. μηνιαία, Παρακλητική, Πεντηκοστάριο, Τριώδιο, Ιερατικά κ.α. (πολλά όμοια είδη αλλά διαφόρων χρονολογιών).

Κεντρικό έκθεμα της Έκθεσης  αποτελεί η φορητή εικόνα του Αγίου Γεωργίου, φιλοτεχνημένη από το μεγάλο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, που έζησε και δημιούργησε στο Πήλιο.

Τα ανωτέρω κειμήλια κάποια έχουν συντηρηθεί από τον .Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου .

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Τοπικό πρόγραμμα LEADER με ενδιάμεσο φορέα την Ο.Τ.Δ. Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε.

Σύμφωνα με τους στόχους και τις προτεραιότητες του τοπικού προγράμματος επιτυγχάνεται:

Προβολή προώθηση και  Προστασία Πολιτισμού και του θρησκευτικού τουρισμού σε επίπεδο  μεγάλης - εθνικής εμβέλειας και ιστορικής αξίας των συγκεκριμένων ιερών κειμηλίων  που θα αποτελέσουν ένα πολιτιστικό πανόραμα και μνημείο του σύγχρονου Θεσσαλικού πολιτισμού.

Το είδος, η ποιότητα, η πληρότητα και το μέγεθος των κειμηλίων αυτών  δεν έχει προηγούμενο στην περιοχή Θεσσαλίας αλλά και στον Ελλαδικό χώρο γενικότερα.

Τα ιερά κειμήλια, η εποχή και το έργο των καλλιτεχνών που τα φιλοκάλησαν  έχουν την δυναμική να αποτελέσουν ένα ισχυρό “brand” για την περιοχή, αυξάνοντας το θρησκευτικό τουριστικό της ενδιαφέρον, εικονογραφώντας και «χρηματοδοτώντας» συμβολικά την πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλίας.

Ο ωφελούμενος πληθυσμός είναι όλων των ηλικιών όπως και των μαθητών ιδιαίτερα α΄ και β΄ εκπαίδευσης  και φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για  την εκπαίδευση τους  στην τέχνη της θρησκευτικής ιστορίας και παράδοσης.

Στο σχεδιασμό επίσης της λειτουργίας του  «Εκθετηρίου εκκλησιαστικών κειμηλίων Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου  Μακρυνίτσας»- ΟΞΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ η εταιρεία «ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ», ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας  σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού έχουν αναθέσει σε άτομο πολύγλωσσο την ευθύνη για την ξενάγηση ξένων τουριστών εντός του εκθετηρίου όπως και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως  Θεοτόκου Μακρινίτσας και άλλων παρεκκλησίων.